Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

ΠΡΟΒΑΤΑ LACAUNE



Τα τελευταία  χρόνια εισάγεται στη χώρα μας η γαλλική φυλή προβάτων Lacaune, η οποία χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς είτε ως καθαρόαιμη, είτε ως πατρι-κή φυλή σε διάφορες διασταυρώσεις με τις εγχώριες ή με τα ήδη διασταυρωμένα πρόβατα, πάντα ανεξέλεγκτα. Η γαλακτοπαραγωγή της ανέρχεται στα 300 kg, με λιποπεριεκτικότητα 7,5% και πρωτεϊνοπεριεκτικότητα 5%.
Η ράτσα του leacuen πήρε το όνομα της από το Δήμο που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Λαγκουν και Τραμ.Οι πρώτες μελέτες για τον έλεγχο του γάλατος άρχισαν στις αρχές του προηγούμενο αιώνα . Το 1957 έως 1959 οργανώθηκε ένα πλήρες πρόγραμμα του έλεγχου για το γάλα. Το 1960 ιδρύθηκε το πρώτο κέντρο για αρσενικά (κριάρια) .
Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε, επίσης και μια τράπεζα σπέρματος, για την τεχνητή γονιμοποίηση. Από το 1962 γίνεται το άρμεγμα με αρμεκτηριο. Η Ράτσα Λαγκουν (γαλακτοπαραγωγής) πληθυσμιακά αριθμείτε σε 750.000 θηλυκά ζώα που αρμέγονται. Ο συνδυασμός της υψηλής γαλακτοπαραγωγικοτητας με την προσαρμοστικότητα που έχει τα διάφορα μέρη ανά τον κόσμο την έχει κάνει σαν Ράτσα την πρώτη σε εξαγωγή από την Γαλλία.

Η Lacaune είναι μια φυλή των εγχώριων προβάτων καταγωγής κοντά Lacaune στη νότια Γαλλία. Η Lacaune είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη φυλή προβάτων γαλακτοπαραγωγής στη Γαλλία, με πληθυσμό περίπου 800.000 προβατίνες. Ειδικότερα, είναι η κυρίαρχη φυλή που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του ροκφόρ στη Γαλλία.Το  Lacaune έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα πρόβατο αρμέγματος στη Γαλλία για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα,  από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η απόδοση του γάλακτος είχε τετραπλασιαστεί έως 280 λίτρα ετησίως. Οι  Lacaune είναι τώρα ένα από τα υψηλής απόδοσης φυλές γάλακτος στον κόσμο.




1 σχόλιο:

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ FARMA ΚΑΛΑΪΤΣΙΔΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Με γνώμονα έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, συνεχίζοντ...